Weer terug in Rwanda voor de derde maal !
Door: Liesbeth van Helmond
Blijf op de hoogte en volg liesbeth
15 Oktober 2015 | Rwanda, Kigali
Eindelijk tijd en vooral langdurig stroom ! om een berichtje te versturen.
Inmiddels ben ik hier zo'n 3 weken samen met Wies.
Vanaf het begin is het stevig aanpakken en tussendoor even een uitstapje, ook zeker nodig want het valt ons zwaar. Zeker op het platteland is veel armoe, gebrek aan eerste levensbehoeften, grote werkeloosheid,gebrekkige scholing a.g.v. de voorgeschiedenis maar ook zie je hoe mensen samen de handen ineen slaan om vooruit te komen en samen hun land weer op te bouwen.
Ik ben voortaan verzekerd van een vaste woonplek in Kigali, dankzij Joost een eigen huisje, eenvoudig maar zeker voldoende. Mooi !
Steve Kamanzi, mijn Rwandese maatje, is ook weer van de partij.
" Wings of a Brighter Future " heeft binnen 8 maanden al zo'n 132 kinderen een plekje op een pre-school kunnen geven. We zijn in overleg met de lokale leiders om nog eens 2 pre-schools op te starten.Genoeg kinderen die staan te trappelen om ook naar school te mogen.
In Rilima, district Bugesera, een van de allerarmste dorpen, komen de meeste kinderen zonder ontbijt naar onze pre-school, vallen soms in slaap van honger en dorst, ze zijn doodmoe. " Wings " probeert een watertank te plaatsen zodat kinderen in elk geval water kunnen drinken.
Ook vindt er overleg plaats over de vraag of ik een aandeel wil leveren in de training van aankomende leerkrachten voor de pre-schools.
En verder......ik ben nogeens naar het prachtige Etnografisch Museum in Butare geweest, een pottenbakkerij, een naaiatelier, kunstmarkt, Kigali Genocide Memorial, Kivu lake etc.
Ondanks alle verdriet, ellende, armoe en nasleep van voorbije geschiedenis, toch zeker ook mooie momenten. Dit heb ik ook nodig om door te kunnen gaan.
Mede dankzij jullie materiele en financiele steun kan " Wings of a Brighter Future " in elk geval iets en soms zelfs veel betekenen.
Dankjewel mede namens Steve !! Veel groetjes, Liesbeth en natuurlijk Wies !
15 Oktober 2015 - 13:17
Gemma:
Succes met alles. Jullie zijn goed bezig
Groetjes Gemma -
15 Oktober 2015 - 13:24
Wies:
Een geweldige ervaring! -
15 Oktober 2015 - 14:45
Hans Vd Riet:
Beste Wies en Liesbeth.
super wat er daar allemaal gebeurd door jullie. Wij leven helemaal met jullie mee, en als ik dan zie dat daar al geen geld is voor de eerste levensbehoefte zoals een ontbijtje, schieten de tranen in de ogen.
Doe wat je moet doen, heel veel succes met jullie wings
groet, Bro -
15 Oktober 2015 - 16:36
Thea Van Baars-schraven:
Bravo Dames!!!! Door alle regenbuien hier zie ik nu een zonnetje! -
15 Oktober 2015 - 18:38
Liesbeth Manders:
Wat geweldig dat er nog zulke mensen zijn die iets over hebben voor een ander. Ga zo door dames en geniet er ook van. Doen wij hier door jullie verhaal te lezen. Liesbeth Manders -
15 Oktober 2015 - 19:38
Marcel En Sofie:
Veel succes weer daar Tante! Goed werk! En hoe kunnen we ook alweer 'wings' steunen? -
16 Oktober 2015 - 08:53
Wilma Van De Riet:
Hoi Wies en Liesbeth,
Wat geweldig wat jullie doen ik neem hier mijn petje vooraf geweldig.
Ik zie wel zwaar werk maar het is voor een goed doel dat zie ik ook, geniet van jullie vrijetijd.
Succes met alles
Groetjes en een dikke knuffel
Wilma
16 Oktober 2015 - 13:49
Mini:
Hoi Liesbeth en Wies,
Dat klinkt weer heel goed dit eerste verslag van jullie activiteiten! Mooie foto's ook, Liesbeth.
Heel veel succes dames!
Groetjes,,
Mini. -
17 Oktober 2015 - 00:31
Marjo:
Hoi Liesbeth en Wies,
Hard werken daar in Ruanda, maar het klinkt wel allemaal heel positief!! Je kunt trots zijn op het resultaat dat jullie in zo'n korte tijd daar gerealiseerd hebben.ChappeauJe huisje ziet er heel basic,maar goed uit.Fijn dat je echt je eigen plekje hebt.De foto's zijn ook weer heel mooi.Komende week ga ik bij A.H. jouw "foldertje" afgeven en hoop dat het veel gaat opleveren.Veel succes met alles,en geniet er ook van.Lieve groet,Marjo. -
19 Oktober 2015 - 16:15
Trudy:
Het klinkt weer erg positief en fijn dat je gevraagd wordt je expertise in te zetten en de nieuwe krachten op te leiden. Heel veel succes gewenst. Groet aan Wies. -
19 Oktober 2015 - 20:06
Marie-José:
Liesbeth,grote grote waardering voor jullie !
Mooie foto's met leuke smoeltjes......
Marie-José
20 Oktober 2015 - 11:50
Milou:
Joehoe Tante Lies,
Ik heb via een sms gevraagd naar uw mailadres, zodat ik bericht over het onderzoek naar het vermiste pakket door kan sturen, maar krijg geen reactie, dus daarom nu via deze weg....
Uit het door ons opgestarte onderzoek in Rwanda blijkt dat de zending nog ter afhaling ligt op het dichtstbijzijnde postkantoor locatie RWKGLA,waar de geadresseerde zijn Postbusadres zich bevind.
De reden hiervan kan zijn dat de inhoud van de zending belastbaar is en dat er hierdoor invoerrechten zijn verontschuldigd
PostNL werkt niet samen met de douane en heeft helaas geen enkele invloed op de werkwijze van de douane.
Steve moet dus zelf contact opnemen met de buitenlandse postdienst.
Office National des Postes
M. Dieudonne Maniragaba B.
Directeur de l'unite commerciale
B.P. 4
Kigali
Rwanda
Phone: +250 252 582 703
Dit bericht geeft weer hoop toch?! Ik zou geen invoerrechten betalen, zit niks bijzonders in het pakket, los van schoolspullen voor de kinderen. Zou het pakket naar Uganda ook nog steeds bij de douane liggen?? Ga nog een onderzoek laten starten en wanneer het pakket daadwerkelijk in Uganda bij de douane ligt, laat ik het terugsturen naar Nederland. Het pakket naar Uganda had veel mooiere spullen, kan tenslotte maar 1x mijn huisraad versturen en het pakket naar Rwanda is later verzonden... Maar alle beetjes helpen, dus hopelijk gaat het lukken, de kinderen zullen er vast blij mee zijn. Succes met alles, groeten uit Nijmegen van ons allemaal