Nieuw ECD center ?? - Reisverslag uit Kigali, Rwanda van liesbeth helmond - WaarBenJij.nu Nieuw ECD center ?? - Reisverslag uit Kigali, Rwanda van liesbeth helmond - WaarBenJij.nu

Nieuw ECD center ??

Door: Liesbeth van Helmond

Blijf op de hoogte en volg liesbeth

15 Mei 2015 | Rwanda, Kigali

Hallo beste mensen, weer een berichtje vanuit Rwanda.
Er is weer veel gebeurd. Mijn verjaardag is gevierd met al zeer vroeg in de ochtend een overheerlijke taart met brandend kaarsje van de fam. Kamanzi en op school natuurlijk veel ballonnen, slingers, snoepgoed. 'n Jaartje erbij !
Hartelijk dank ook voor al jullie felicitaties.
Inmiddels heb ik 2 nieuwe plekken bezocht waar Wings of Brighter Future graag nieuwe ECD 's wil openen als dat lukt.
Momenteel worden kinderen daar opgevangen in ruimtes veel te klein, donker, geen meubilair, er is nagenoeg gewoon niets. Aan de muren hangen wat posters om het er wat vrolijker te maken.
Kinderen zitten op een gevlochten mat op beton en spelen met steentjes en takjes, je kunt er wel mee rekenen maar toch......
Over de toiletten zal ik het maar niet hebben, foto's zeggen genoeg.
Natuurlijk heb ik daar al wel wat lesmaterialen kunnen afgeven. Op dit moment gaat slechts 12% van de kleuters naar school omdat ouders het kunnen betalen.
De regering van Rwanda ziet de noodzaak in en heeft het streven in 2017 in elke wijk (!) een ECD center te hebben geopend. Momenteel is er nog onvoldoende geld beschikbaar maar er is vooruitgang.
Wings of Brighter Future wil graag meerdere ECD centers openen in die wijken en in de basisvoorwaarden voorzien.
Er zijn inmiddels gekwalificeerde caregivers die soms ook zelf het initiatief nemen en met een groepje kinderen aan de gang gaan veelal in ongeschikte ruimtes en met niets! De ouders van deze kinderen in rural areas proberen toch een beetje schoolgeld(€ 20 per jaar !!) te betalen! nodig voor de huur en wat salaris (ongeveer € 27 p.m.).
Het is voor ons toch onvoorstelbaar dat hier een kind voor slechts € 20 een heel jaar lang naar school kan gaan. Waar gaat het nou over.
Als iemand nog ideeën heeft hoe Wings of Brighter Future nog een handje geholpen kan worden, laat het aub weten.
Wij zijn jullie zeer dankbaar.
En verder geniet ik ook in dit werkelijk prachtige land, vol groene heuvels met hardwerkende vriendelijke en behulpzame mensen, gastvrij en dankbaar. Rwanda is volop bezig zich te herstellen, mensen kijken vooruit en proberen samen verder te gaan. Heel knap als je je realiseert wat hier gebeurd is. Voor mij zijn de verhalen uit het verleden steeds weer ingrijpend, soms kan ik me daar moeilijk van losmaken. Er is hier niemand die niemand verloren heeft tijdens de genocide. Ik zie, hoor en voel het.
Het is vrijdag dus tijd voor een biertje. Tot spoedig, nog 2 weken Rwanda !!
Fijn weekend !! Groetjes, Liesbeth. Veel plezier met de foto's.

Ik hoor graag van jullie via
Facebook Wings of Brighter Future
donaties NL91 ABNA 0543 2720 60
Facebook Liesbeth van Helmond

• 15 Mei 2015 - 14:50

Janine:

Hoi Liesbeth, wat een goede berichten allemaal!!
    Je verjaardag had ik even gemist, maar alsnog van harte gefeliciteerd.
    De tijd vliegt, maar ik krijg de indruk dat je daar wel weer naar teruggaat. Fijn dat je zo'n, in alle opzichten, goede plek hebt gevonden.
    Hartelijke groet, Janine

• 16 Mei 2015 - 10:20

Thea Van Baars-schraven:

Hoi Liesbeth,
    Weer een prachtig verhaal en als nog gefeliciteerd! Leuk om jezelf daar bezig te zien!
    Goed werk!! Groetjes en tot gauw! Thea.
    Misschien kan een school in Nederland een schooltje adopteren.

• 16 Mei 2015 - 11:55

Gerda Hermans:

Hoi Liesbeth, alsnog van harte gefeliciteerd met je verjaardag! Beter laat dan.........! Wat een mooi verhaal en mooie foto's. Verder heel veel succes met hetgeen wat je nog wil doen in deze veertien dagen. EN niet vergeten ook nog te genieten !! Tot dan , groetjes Gerda.

• 16 Mei 2015 - 13:12

Hennie:

Alsnog gefeliciteerd met je verjaardag! Zingen ze daag ook 'happy birthday, of hebben ze een eigen liedje?
    Nog meer centra oprichten.... wat een positive ontwikkelingen. Mooi dat de mensen zo vooruit denken met al hun emotionele bagage. Geniet nog even van alle plannen, mensen en het land.
    Groetjes Hennie

• 16 Mei 2015 - 16:44

Wies:

Geweldig!! Je bent er maar druk mee!! Maar wat een fantastische ontwikkelingen, geniet ervan, want je werkt er hard genoeg voor! En wat een mooie foto's, voldoende materiaal zou ik zeggen voor ansichtkaarten! Liefs van Mari en Wies xx

liesbeth

Beste vrienden, Even het geheugen opfrissen…….In de laatste 30 minuten van een vorige vlucht naar Afrika sprak ik met Steve Kamanzi, Rwandees en hij nodigde mij uit om naar Rwanda te komen. Zo is ons “ Plane Project “ begonnen onder de naam “ Wings Of Brighter Future “. Bijna is het zo ver en ik ga weer terug naar Rwanda. Er is heel wat gebeurd de afgelopen maanden. In een buitenwijk van Kigali is er een gebouwtje gevonden voor het geven van onderwijs. Steve en ik hebben samen een schooltje opgestart voor jonge kinderen met de naam IMANZI ECD (Early Childhood Development). Inmiddels gaan zo’n 65 kinderen naar onze school en krijgen les van 4 caregivers (leerkrachten i.o. ) en een teamleider. Op het terrein zijn 3 toiletten en een keukentje gebouwd. Voor de veiligheid is er een groot hekwerk geplaatst rondom het terrein. Er is al wat meubilair in vrolijke kleuren aangeschaft. De muren zijn geschilderd. Zelfs de Minister van Onderwijs is op bezoek geweest om te kijken of de caregivers wel voldoen. In april volgt de officiële opening. Met een aantal vrienden ben ik druk bezig geweest met knippen, lamineren, zagen etc. van allerlei lesmaterialen. Natuurlijk heb ik ook wat gekocht maar heel veel heb ik ook gekregen o.a. plastic dieren, kinderknoopjes, poppenkastpoppen, 8 kilo kleurpotloden, slijpers en gummen, 100 tandenborstels en tandpasta, cijfers en letters van hout, houten kralen, puzzels en spelletjes, letterstempels, allerlei scharen etc. etc. Ik neem zo’n 29 kilo aan lesmaterialen mee! Ook heb ik veel donaties gekregen van familie en vrienden, tandarts, coupeuse, schoenmaker, fotograaf, reisorganisatie, podotherapeut, loodgieter, tabletverkoper, damesmodezaak, uitzendbureau, kaartclub, eetcafé, hobbycentrum, hazeninloop, inloopcafé, sportclub en nog veel meer en totaal heb ik maar liefst € 5015,55 mogen ontvangen. !!!! Een deel van dit bedrag is dus al besteed en ik ga zelf kijken wat er nog meer nodig is om verantwoord onderwijs te geven. Komende week krijg ik nog hulp om een face book pagina aan te maken. Kortom, het is nog even druk maar het is ook allemaal erg leuk om te doen. Word vervolgd !! Geweldig allemaal en hartelijk dank mede namens Steve, het schoolteam en alle kinderen ! Dankjewel en veel groetjes, Liesbeth. Face book: Wings Of Brighter Future Donatie: NL19 ABNA 0543 2720 60 o.v.v. Hulp Rwanda

Actief sinds 02 Sept. 2014