Laatste dagen in Kigali. - Reisverslag uit Kigali, Rwanda van liesbeth helmond - WaarBenJij.nu Laatste dagen in Kigali. - Reisverslag uit Kigali, Rwanda van liesbeth helmond - WaarBenJij.nu

Laatste dagen in Kigali.

Door: Liesbeth van Helmond

Blijf op de hoogte en volg liesbeth

25 Mei 2015 | Rwanda, Kigali

Hoi hoi allemaal,
Vrijwel zeker mijn laatste bericht uit Rwanda voor deze keer dan want in het najaar ga ik weer terug natuurlijk. Wies gaat dan in elk geval gezellig met me mee !
Op maandag 1 juni ben ik weer terug en verlang naar een warme douche, donkerbruin brood, koele witte wijn, olijven en ga zo maar door.
Afgelopen weekend 2 dagen aan het Kivu Lake vertoefd. Prachtig !!!
Ik kan er weer even tegen. Het is toch stressvol allemaal.
Wij zijn trots want het tweede ECD center in Kigali is nagenoeg voorzien van alle basisvoorwaarden. Het eerste ECD center draait volledig op eigen kracht nu. Vanmiddag het derde center bezocht maar daar is nog volop werk aan de winkel. In het najaar gaat Wings of Brighter Future in Bugesera het vierde center openen en ga ik samen met Wies het team coachen.
Afgelopen week kwam er een prachtig aanbod vanuit Nederland: geld voor de aanschaf van 36 stoelen en 12 groepstafels voor een van de centers. Geweldig !!! Het is ook fantastisch dat er nog steeds donaties groot en klein blijven binnenkomen. Ook enkele oud-leerlingen uit Velp hebben het geld dat ze krijgen na een week avond4daagse gedoneerd. Dankjewel !! Leuk.
Ik weet niet of jullie enig idee hebben hoe blij ouders en kinderen zijn met hun "school". Zeker trots dat ook hun kinderen, veelal uit achterstandsituaties, de kans krijgen om naar een pre-school te gaan voorafgaande aan de primary school. Het is ook leuk om te zien hoe snel jonge kinderen leren, opeens volop bezig met cijfers, letters, het voorbereidende lees-, reken- en taalonderwijs.
Op dit moment gaan dus zo'n 110 kinderen naar de ECD's van Wings of Brighter Future mede dankzij vele donaties,mede dankzij jullie. En dat in zo'n korte tijd gerealiseerd.
Nu nog even wat foto's plaatsen.......ik zie jullie graag binnenkort.
Heel veel groetjes, Liesbeth.

• 25 Mei 2015 - 18:41

Wies:

Geweldig...en keileuk om te lezen dat ik met je mee mag! Ik hoop dat je niet al teveel over mij verteld hebt

• 25 Mei 2015 - 20:03

Fanny:

Liesbeth, welkom thuis. Je heb het weer fantastisch gedaan. De kinderen zullen het wel weer erg vinden
    , dat je weg gast. Je gaat in het najaar weer terug. Groetjes Fanny

• 25 Mei 2015 - 20:13

Trudy:

Hoi Liesbeth, wat gaat de tijd toch snel. Je komt over een week alweer terug. Fijn dat je zoveel kunt doen en met plezier ook weer terug gaat. Je kunt mensen echt enthousiast maken. leuk om je verhalen te lezen. Goede terugreis en tot gauw. groet trudy

• 25 Mei 2015 - 20:46

Janine:

Hoi Liesbeth,
    Geniet nog even de laatste dagen en dan:goede reis terug!!
    Heel fijn dat het allemaal zo succesvol is!,
    Groeten, Janine

• 25 Mei 2015 - 21:35

Marie-Jose:

Liesbeth,prachtig om dit al te lezen, knap van jullie,misschien zie ik je nog voor de vakantie
    Bij Fred !
    Goede reis terug !

• 25 Mei 2015 - 22:45

Marianne Van Steen:

Hoi Liesbeth, Knap gedaan! Goede reis terug. groet, Marianne

• 26 Mei 2015 - 09:23

Mini:

Hoi Liesbeth,
    Wat vliegt de tijd, heel veel plezier nog de laatste dagen en een fijne terugreis!

• 26 Mei 2015 - 10:57

Anneke En Ries:

Prachtig werk gedaan. Leuk, dat je zelf ook zo naar je zin hebt. We gaan elkaar zeker in juni zien!
    Fijne reis terug.

• 26 Mei 2015 - 11:39

Marjo:

Hoi Liesbeth,
    Ben een paar dagen terug van Macedonië en lees jouw laatste verslagen.Wat een succes ,geweldig.Geniet nog van je laatste dagen daar en dan een heel goede terugreis.Tot gauw.Lieve groetjes,Marjo.

• 31 Mei 2015 - 14:21

Thea Van Baars-schraven:

Welkom thuis! Neem lekker een glaasje en de olijven, benen op de bank en geniet na!!Thea

• 02 Juni 2015 - 21:59

Suzanne Van Kempen:

Hoi Liesbeth,

Inderdaad moe, maar zeer voldaan waarschijnlijk.... Als ik kon en als het mocht ging ik graag eens met je mee...
    Welkom thuis!
    Zou zeker leuk zijn om je weer eens te zien.... tijd voor een BBQ?!?!? hahaha!

groetjes!!!

• 07 Juni 2015 - 21:48

Hennie:

Hoi,
    Je verhaal heb ik 'live' al gehoord. Prachtig zoveel positieve ontwikkelingen. Fijn dat wij als HobbyCentrum Nijmegen (en privé) een kleine bijdrage hebben kunnen leveren. Nu heb ik ook je foto's gezien. Mooi! Ben benieuwd wat je daar nog mee gaat doen...(misschien kan HCN meedenken?)
    Je hebt een uniek voorbeeld in handen van hoe positieve actie zichzelf blijft versterken. Geniet er van, met je maatje, alle steuners en de kinderen.

groetjes Hennie (en Martin)

liesbeth

Beste vrienden, Even het geheugen opfrissen…….In de laatste 30 minuten van een vorige vlucht naar Afrika sprak ik met Steve Kamanzi, Rwandees en hij nodigde mij uit om naar Rwanda te komen. Zo is ons “ Plane Project “ begonnen onder de naam “ Wings Of Brighter Future “. Bijna is het zo ver en ik ga weer terug naar Rwanda. Er is heel wat gebeurd de afgelopen maanden. In een buitenwijk van Kigali is er een gebouwtje gevonden voor het geven van onderwijs. Steve en ik hebben samen een schooltje opgestart voor jonge kinderen met de naam IMANZI ECD (Early Childhood Development). Inmiddels gaan zo’n 65 kinderen naar onze school en krijgen les van 4 caregivers (leerkrachten i.o. ) en een teamleider. Op het terrein zijn 3 toiletten en een keukentje gebouwd. Voor de veiligheid is er een groot hekwerk geplaatst rondom het terrein. Er is al wat meubilair in vrolijke kleuren aangeschaft. De muren zijn geschilderd. Zelfs de Minister van Onderwijs is op bezoek geweest om te kijken of de caregivers wel voldoen. In april volgt de officiële opening. Met een aantal vrienden ben ik druk bezig geweest met knippen, lamineren, zagen etc. van allerlei lesmaterialen. Natuurlijk heb ik ook wat gekocht maar heel veel heb ik ook gekregen o.a. plastic dieren, kinderknoopjes, poppenkastpoppen, 8 kilo kleurpotloden, slijpers en gummen, 100 tandenborstels en tandpasta, cijfers en letters van hout, houten kralen, puzzels en spelletjes, letterstempels, allerlei scharen etc. etc. Ik neem zo’n 29 kilo aan lesmaterialen mee! Ook heb ik veel donaties gekregen van familie en vrienden, tandarts, coupeuse, schoenmaker, fotograaf, reisorganisatie, podotherapeut, loodgieter, tabletverkoper, damesmodezaak, uitzendbureau, kaartclub, eetcafé, hobbycentrum, hazeninloop, inloopcafé, sportclub en nog veel meer en totaal heb ik maar liefst € 5015,55 mogen ontvangen. !!!! Een deel van dit bedrag is dus al besteed en ik ga zelf kijken wat er nog meer nodig is om verantwoord onderwijs te geven. Komende week krijg ik nog hulp om een face book pagina aan te maken. Kortom, het is nog even druk maar het is ook allemaal erg leuk om te doen. Word vervolgd !! Geweldig allemaal en hartelijk dank mede namens Steve, het schoolteam en alle kinderen ! Dankjewel en veel groetjes, Liesbeth. Face book: Wings Of Brighter Future Donatie: NL19 ABNA 0543 2720 60 o.v.v. Hulp Rwanda

Actief sinds 02 Sept. 2014